Scroll Top
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | 2017

ΠΟΡΕΙΕΣ

Ερημιά με δρόμους πολυσύχναστους, ολόφωτους η σκοτεινούς, που δεν έχεις που να σταθείς. Ταξίδια ως την άκρη της γης, μέχρι τον φωτεινό ορίζοντα η μέσα σε τούνελ, άνθρωπος κανείς. Το μόνο πρόσωπο, αυτή η γυναίκα που μας κοιτάει μέσα από το λεωφορείο.

Πορεία με τα πόδια πλήθους ανθρώπων σε τοπίο ρευστό,  πρόσωπα παιδιών ανάμεσα σε γη και θάλασσα που δεν τα ρούφηξε η άβυσσος, αφού ταξίδεψαν μέσα στη νύχτα.

Όλα σε κίνηση, μεταβατική εποχή με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Έργα  πολύπτυχα που διαστέλλονται , με γρήγορες χειρονομίες, πυκνώματα και αραιώματα του υλικού, μελάνια και λάδι: βίαια περάσματα από το σκοτάδι στο φως. Τα πρόσωπα μόνο ξεφεύγουν: λεπτοί χειρισμοί με πενάκι, για την μέγιστη, κατά το δυνατόν, ακρίβεια στη έκφραση.

 

Μάτω Ιωαννίδου

Ιούλιος 2017

 

«Μπροστά σε ένα τοπίο, φυσικό ή τεχνητό, στεκόμαστε ως εντελείς άνθρωποι, και το ενέργημα που δημιουργεί για μας το τοπίο αυτό είναι άμεσα εποπτικό και συναισθηματικό και μόνο στην εκ των υστέρων θεώρηση εμφανίζεται ως διχασμένο» σημειώνει ο Georg Simmel στη Φιλοσοφία του τοπίου.

Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές θα μπορούσα να κλείσω τις πρώτες μου εντυπώσεις από το έργο της Μάτως Ιωαννίδου. Το βλέμμα του θεατή χάνεται στην απεραντοσύνη των γεμάτων χρώματα οριζόντων των αστικών νυχτερινών τοπίων της εικαστικού, απαλλαγμένα από κάθε ιδιαίτερο γνώρισμα των σύγχρονων γκρίζων μεγαλουπόλεων. Μέσα από την ενότητα Πορείες η Μάτω Ιωαννίδου εκφράζει τις αέναες αντιθέτεις μεταξύ ζωής και θανάτου, ταχύτητας και στατικότητας, απουσίας και παρουσίας, σκοταδιού και φωτός, της επιθυμίας για φαντασιακά ταξίδια και την βιαιότητα των μεταναστευτικών ταξιδιών και μας καλεί να συλλογιστούμε τις ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πολλαχώς λεγόμενες και πολλαπλώς εννοούμενες οι σχέσεις μεταφοράς μεταξύ της δημιουργικής έκφρασης της εμπειρίας της από-θεμελίωσης των τόπων του εσωτερικού και των τόπων του εξωτερικού του εικαστικού υποκειμένου,  αποκαλύπτουν την αφηγηματική διάθεση που ελλοχεύει πίσω από τα μοναχικά τοπία και τις σιωπηλές φιγούρες που συμπληρώνουν την παρούσα ενότητα έργων. Μοιάζει οι γεμάτοι φως γκρίζες άσφαλτοι που συναντάμε στα έργα της ενότητας να προκύπτουν από το καλά κρυμμένο τραύμα του σύγχρονου πολιτισμού φέρνοντας στο μυαλό μας εκείνες τις «άρρωστες από πρόοδο» κοινωνίες που περιγράφει ο ιστορικός Marc Ferro. Ο Χρόνος και ο Τόπος α-ληθεύουν.

Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης που είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, η απουσία του ανθρώπου – του άλλοτε homo urbanicus – από τα αστικά τοπία της Ιωαννίδου έρχεται να αντικατασταθεί από άτακτες σειρές παιδικών προσώπων  που θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τον homo sacer του Agamben : άνθρωποι χωρίς εθνικότητα, χωρίς κανένα  πολιτειακό δικαίωμα που έχουν απολέσει κάθε προστασία που θα τους προσέφερε το έθνος και οι νόμοι, ισορροπούν αμήχανα και σιωπηλά ανάμεσα σε συντρίμμια του βίου τους, κουβαλούν μαζί με τις ιστορίες τους, όνειρα και απώλειες, εγκλωβισμένοι μέσα στον απειλητικό παφλασμό των αφρισμένων κυμάτων  και χρονικά ακινητοποιημένοι, εκφράζοντας με το βουβό και έντονο βλέμμα τους την αδικία και την αντίφαση της τρέχουσας συγκυρίας.

Αδιαφορώντας απέναντι σε μια εικονογραφικής φύσεως και ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας, μέσα από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και ποικίλες ποιητικές αφηγήσεις στη δουλειά της Μάτως Ιωαννίδου κυριαρχεί μια προσωπική αποτύπωση της πραγματικότητας. Το χρώμα, βασικό εργαλείο της δουλειάς της των τελευταίων χρόνων, λειτουργεί ως δίαυλος αποτύπωσης στον λευκό καμβά, ενέργειας, βιωμάτων και συναισθημάτων καθώς και προσωπικών αγωνιωδών προβληματισμών. Διαφορετικές πορείες έρχονται να συνδεθούν μέσα από το κάλεσμα της εικαστικού σε ένα άχρονο ταξίδι, πέρα από την καθημερινότητα και με μοναδικό προορισμό την συνάντηση με τον Άλλον: ένα πάγιο, πανανθρώπινο και διαχρονικό αίτημα. Ανέλπιστες στιγμές και ανέλπιστες συναντήσεις. Η πόλη μοιάζει μ’ ένα δάσος με ατέρμονους δρόμους και αναρίθμητους ανθρώπους, δημιουργημένη σταδιακά μέσα στο χρόνο από απομεινάρια λήθης και νοσταλγίας.

 

Μαρία Ξυπολοπούλου

2017

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.